Tina Dahlström

"Det finns ett stort mod och nytänkande – Hultsfred syns och hörs!"
Tina Dahlström

Lär känna Tina Dahlström, stolt medarbetare sedan 2009!

Namn:
Tina Dahlström

Yrke:
Socialsekreterare

Detta visste du inte om mig:
Jag är en fortfarande en riktig serienörd. Är även världens stoltaste mormor till en tjej på 9 månader.

Smultronställe i Hultsfreds kommun:
Det händer att jag går ner både med kollegor på lunchen men även ensam till sjön Hulingen för att rensa huvet och för att jag tycker det är så lugnt och vackert.

Det finns ett stort mod och nytänkande – Hultsfred syns och hörs!

– Det bästa med mitt arbete är när jag kan bidra till att en annan människa gör en positiv förändring i sitt liv. Varje människa bär på sin historia. Det är en oslagbar känsla att se hur förtvivlan kan vändas till hopp. Min grundvärdering är att vi alla är lika mycket värda oavsett vart i samhället vi befinner oss.

Tina, hur skulle du beskriva ditt arbete?

Åh mitt arbete är fantastiskt! Jag jobbar på Individ och familjeomsorgen på Socialförvaltningen. Jag började 2009 som behandlare men gick över till att vara socialsekreterare 2017.
IFO är uppdelad på tre sektioner, IFO Vuxen, IFO Barn och Familj, IFO Arbete och integration. Jag arbetar på IFO Vuxen och möter människor från 18 år och uppåt som av någon anledning behöver vägledning och stöttning. Vi arbetar i huvudsak med beroendeproblematik, VNR (våld i nära relationer) och ekonomiskt bistånd. Det är omväxlande, utmanande, flexibelt, spännande och även utvecklande på så sätt att jag lär mig något nytt både om mig själv och om livet i stort varje dag.

… Och vad är det bästa?

Det bästa med mitt arbete är när jag kan bidra till att en annan människa gör en positiv förändring i sitt liv. Varje människa bär på sin historia. Det är en oslagbar känsla att se hur förtvivlan kan vändas till hopp. Min grundvärdering är att vi alla är lika mycket värda oavsett vart i samhället vi befinner oss. Jag tycker om att ta mig tid och när jag träffar på en klient privat ute på samhället, så vet jag att den där lilla pratstunden kan göra stor skillnad i en människas liv.

Vad är du mest stolt över?

Jag är stolt över hela min arbetsplats och mina kollegor. Går jag till mig själv, så är jag mest stolt över mitt tålamod och att jag inte behöver anstränga mig för att kunna skilja på ord och handling. En människa som beter sig illa har oftast en anledning. Det är dock en förklaring och inte en ursäkt. Jag har en tendens att tycka om de människor som en del andra har gett upp hoppet om, de mest komplexa. Jag triggas verkligen av utmaningen att få stötta och vägleda andra människor!

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Vår arbetstid är generellt mellan 8-16.30 men oftast blir det längre dagar. Vi styr mycket över vår egen tid och kalender och det uppskattar jag.
På morgonen har jag avstämning med arbetsgruppen. Vi går igenom dagens agenda och saker som vi fått till oss under gårdagen som man kanske grubblar på. Ibland kan dagsformen påverkas av privata bekymmer. Då är det viktigt att vara medveten om att hur det kan påverka dagens samtal eller särskilt svåra situationer.
Därefter träffar jag under dagen människor som ansökt om bistånd för insatser i någon form, det kan vara i kommunens öppenvård eller till exempel behandlingshem. Vi utreder behovet och gör ett uppdrag oftast till våra behandlare men även till externa aktörer som behandlingshem. Vi träffar människor i olika former av missbruk – alkohol, narkotika och spelberoende och VNR (våld i nära relationer). Oftast finns psykisk ohälsa med i bilden och vi samverkar därför en hel del med psykiatrin och hälsocentralen. Vi handlägger även varje månad ett antal ansökningar om försörjningsstöd.

Jag gör även hembesök då vi känner oro för en person, dessa besök kräver att man har ett gott bemötande och att man visar respekt för individen. Jag har som ambition att få klienten att känna att vi vill väl och att det är av omtanke vi kommer trots att vi ibland måste agera mot en persons vilja. Det händer ibland att vi inte är så populära och det kan då förekomma både hot och våld, främst hot. Det är också något vi måste hantera. Våra klienter är ofta i en beroendeställning och bär på en frustration. Vår orubbliga ståndpunkt är dock att vi aldrig ska vänja oss eller acceptera vare sig hot eller våld.

Hur bör man vara för att ha ditt arbete, vem skulle du rekommendera det till?

För det första ska du tycka om människor och vara ödmjuk inför allas olikheter. Stor personkännedom är också bra att ha eftersom vi ofta får höra och se saker som påverkar oss. Det är också bra med ett stort engagemang och en nyfikenhet för människor. Så kort sagt, är du ödmjuk och har ett starkt intresse för människor och känner att du vill utvecklas som människa, då är det här ett jobb för dig!

Vad tycker du om dina kollegor?

Mina kollegor är verkligen guld värda! Utan en bra relation med dem så skulle jag inte kunna göra ett lika bra arbete. Alla mina arbetskamrater är fantastiska bollplank. Om vi känner oss osäkra, så kan vi alltid rådfråga varandra. Jag tycker att vi kompletterar varandra bra och att vi är en fantastisk arbetsgrupp. Vi har gått igenom många processer och arbetar ständigt med att bli en effektiv, trygg och stabil grupp.

Hur ser du på jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning?

Det finns mängder med tjänster inom det här området och jag tror tyvärr att behovet kommer fortsätta öka, oavsett vart i landet du bor.
Hur är det att jobba på Hultsfreds kommun?
Jag upplever att det är en härlig atmosfär i Hultsfred, inte minst i kommunhuset. Alla hälsar på varandra och jag ser aldrig några sura miner. Jag upplever att alla tar ett gemensamt ansvar och förmedlar information ut till våra innevånare på ett bra sätt. Det känns som att det satsas på kommunen och att kommunen i sin tur satsar vidare på rätt saker. Jag är ärlig när jag säger att jag är trygg och stolt över att jobba i Hultsfreds kommun!

Tina om kommunens värdeord:

Tre av Hultsfreds kommuns värdeord är nyskapande, stolthet samt handlingskraft. På vilka sätt lever du upp till dessa värdeord och hur går de att koppla till ditt arbete?

Nyskapande

Jag tycker personligen om att utveckla, göra mer, göra bättre och att inte vara ”nöjd”. Vi har dock lagar och socialstyrelsens riktlinjer att följa och det kan vara både en tillgång och en begränsning.
När det gäller Hultsfred kommun generellt så tycker jag att kommunen är ett föredöme som även håller sig i framkant. Det finns ett stort mod och nytänkande – Hultsfred syns och hörs!

Stolthet

Jag är väldigt stolt över att arbeta på IFO Vuxen. Vi vann ”Årets arbetsplats 2015” och det säger en del. Jag är stolt över att vara på en arbetsplats där man förstår vikten av att utbilda och vara rädd om sin personal. Jag är även stolt över att vi enligt brukarenkäten har ett bra bemötande och att vi har duktiga och noggranna socialsekreterare och en drivande och lyhörd chef.

Handlingskraft

Det är ingen hemlighet att jag tycker om utmaningar och gillar när det ”blåser lite”. Jag tycker om att agera och att lösa saker, gärna brådskande ärenden men även olika småprojekt. Jag har haft en tendens att hoppa in i allt och har kommit till insikt om att jag inte alltid måste det, trots att jag vill. Dels så räcker jag inte till och dels så finns det andra som också vill vara med och påverka. Det har jag haft hjälp av mina fantastiska kollegor att komma fram till.